Sushi jest daniem podawanym na surowo, jest to tak zwana technika namasumono. To potrawa aktualnie popularna na całym świecie, składająca się z surowego mięsa ryby (sashimi) czy owoców morza, ale także z zakwaszanego ryżu (shari). Dodatkowo Japończycy są znani z dodawania do sushi wasabi – bardzo ostrego chrzanu czy nori – morskich wodorostów, nadających charakterystyczny wygląd. Skład nie jest zbyt skomplikowany, jednakże cały urok tkwi w faktycznym przygotowywaniu tego dania. Historia sushi wbrew pozorom nie zaczyna się w Japonii, a w Azji Południowo-Wschodniej. Ryż w późniejszych etapach jest zakwaszany, co nadało sushi swoistą nazwę.
Rodzaje Sushi
Sushi posiada kilka najpopularniejszych rodzajów. W zależności od upodobania do najczęściej spożywanych należą:
- Nigiri – jest to najstarszy i zdecydowanie najpopularniejszy typ sushi. Ryż formuje się w palcach i nadaje mu podłużny kształt. Sposób przygotowywania jest dość intuicyjny i prosty do wykonania dla kogoś, kto orientuje się w temacie sushi. Zawiera w sobie japoński chrzan – wasabi, który nadaje bardzo ostrego smaku. Jest to sushi dedykowane fanom pikantnego jedzenia. Dodatkowo, do nigiri dodaje się także owoce morza lub ryby.
- Akami – jest to zdecydowanie najtańszy, ale równie popularny typ sushi co nigiri. Posiada on chude mięso tuńczyka.
- Chutoro – jest to jeden z najbardziej lubianych typów sushi. Posiada zawartość tłuszczu.
- Otoro – jasne sushi z tłuszczem.
- Maki – najpopularniejsze poza Azją. Posiadają glony nori. Kojarzą się przede wszystkim z techniką ich zawijania w bambusowe maty. Są krojone na małe kawałki. Np. HOSOmaki – z jednym składnikiem, FUTOmaki – z wieloma składnikami.
Wiele z rodzajów sushi można nabyć na https://takamisushi.pl/.
Jak jeść sushi?
Najważniejsze, by jeść je zgodnie z tradycją – rękoma. Niektórzy jednakże wspomagają się pałeczkami, jednakże w azjatyckich krajach jest to rzadziej stosowany sposób. Dodatkowo, bardzo źle widziane jest krojenie sushi. Każdy kawałek powinno się jeść w całości. Technika jedzenia sushi jest bardzo istotna, jeśli chcemy okazać szacunek azjatyckiej kulturze.
Właściwości
Sushi znane jest z dużej zawartości białka. Wspomaga dodatkowo cały organizm, a zwłaszcza jelito cienkie, które zmusza do odpowiedniej perystaltyki przez zawartość błonnika. Sushi poprawia trawienie, dzięki czemu może w nim tkwić długowieczność Azjatów.