Dlaczego wędliny naturalne to dobry wybór

Większość żywności, których jest oferowanych w sklepach jest nafaszerowana dosłownie „chemią”. Mamy do czynienia z barwnikami, konserwantami, wzmacniaczami smaku oraz całą gamą innego rodzaju substancji, które mają udawać naturalne oraz prawdziwe smaki. Tych zaś w sklepach tradycyjnych nie uświadczymy.

Koniec z przetworzoną żywnością

Przetworzona żywność jest niestety bardzo szkodliwa, a jednocześnie równie powszechna. Ma po prostu niekorzystny wpływ na nasz organizm. Branża mięsna oraz wędliniarska nie są tutaj wyjątkami. Są znane powszechnie praktyki, które to polegają na nastrzykiwaniu mięsa wodą bądź też wypełniaczami ze skrobi kukurydzianej. Produkcja mięsa sama w sobie opiera się na podawaniu antybiotyków oraz hormonów. To one odpowiadają za szybki wzrost masy. Odkładają się one w mięsie, a później już lądują na naszych talerzach.

Pora na zmianę przyzwyczajeń

Naprawdę warto pokusić się o zmianę swoich przyzwyczajeń. Powinniśmy kupować jedynie naturalne wędliny oraz prawdziwe mięso przyrządzane zgodnie ze sprawdzonymi i tradycyjnymi recepturami. Produkcja tradycyjnych wędlin odbywa się według receptur, które mają już dziesiątki lat i są w zasadzie przekazywane przez wszystkie pokolenia. Mięso do produkcji wędlin naturalnych pochodzi z małych oraz hodowli, gdzie zwierzęta są karmione naturalną i zdrową paszą. Dzięki właśnie takiej bazie możemy uzyskać naturalne wędliny, które są smaczne oraz przepięknie pachną.

Proces produkcyjny

Wędliny, które znamy z większości sklepów są produkowane w przemysłowy sposób. Dzięki temu z jednego kilograma mięsa bez problemu możemy uzyskać 1,5 kilogramów wędliny, a w przypadku producentów najbardziej pomysłowych jeszcze więcej. Za to oczywiście odpowiadają dodatki jak skrobia ziemniaczana oraz duże ilości wody, które są dodawane do produkcji.

Naturalne wędliny produkowane są tymczasem w sposób całkiem inny i odwrotny. Tutaj, aby uzyskać kilogram wyrobu, to używa się 1,1 do 1,3 kilograma mięsa. Daje to bardzo bogaty smak, prawdziwie mięsny oraz skoncentrowany. Sama wędlina oczywiście jest o wiele bardziej zdrowa. Druga różnica jest widoczna na liście dodatków. W przypadku sklepowych wędlin, produkowanych masowo, poza mięsem, wodą oraz białkowymi substytutami jest obecna cała lista przeróżnych dodatków. Odpowiadają one za smak, kolor, świeżość, zapach czy też konsystencję. Naturalne wędliny sprowadzają się do przypraw. Okazuje się, że to w zupełności wystarczy. To one podkreślają smak oraz także zapach mięsa, a wędzenie pozwoli na bardzo długie przechowywanie. Wystarczy nam w zupełności czosnek, majeranek, sól, pieprz, cząber oraz także tymianek. Jest prosto, ale przepysznie.

Co możemy wskazać jako największą zaletę naturalnych wędlin? Smak i zapach to bez wątpienia. Dosłownie oczarują nasze kubki smakowe. Wędliny tradycyjne pozwalają nam także jeść zdrowo. Unikniemy w ten sposób chemii, która i tak nas atakuje na każdym kroku. Dlatego warto wybrać smak wędlin prawdziwych, a odstawić ten ulepszony i sztucznie wzmocniony smak.

Dodatkowe informacje

Swojskie wędliny z Dębiny – sprawdź wędliny od rodzinnej masarni – dowiedz się więcej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here